DuyurularSSS

Depozito Yönetim Sistemi Nasıl Çalışır?

Depozito Yönetim Sistemi, çevreyi kirletebilecek ürünlerin ve ambalajların fiyatına ek bir ücret ekleyerek, bu ürünlerin kontrolsüz bir şekilde çevreye bırakılması yerine, tüketicilerin doğrudan katılımıyla kontrollü ve düzenli bir şekilde toplanmasını sağlar. Tüketiciler tarafından kullanıldıktan sonra ortaya çıkan boş ambalajların geri dönüşüme gönderilmek üzere iade alınması ve tüketicilere depozito bedelinin geri ödenmesi sağlanarak, bu geri dönüşümle döngüsel ekonomiye kontrollü biçimde kazandırılmasını amaçlar.

1
Piyasaya sürülen sisteme dbys.gov.tr adresi üzerinden kaydolur.
2
Ürünleri için daha önce kullanılmamış benzersiz bir barkod atayarak ürünlerini kaydeder.
3
Etiket-Ambalaj Üreticileri ekranından yetkilendirilmiş etiket ve ambalaj üreticisi seçer.
4
Piyasaya sürenler Ambalaj Onay Merkezinden Onay alır.
5
Depozito Yönetim Sistemi işareti, etiketler üretildikten sonra sistem üzerinden gönderilir.
6
Piyasaya Süren, yeni onaylı etiketlerini ürünlerinde kullanır ve ürünleri satmadan önce TÜÇA’ya depozito ücreti öder.

Piyasaya Sürenler için Başvuru Süreci

Piyasaya Süren sisteme dbys.gov.tr adresi üzerinden kaydolur, “Firma Bilgileri” ekranında bulunan ilgili alanlar doldurulur ve gerekli belgeler sisteme yüklenir.
Piyasaya Süren, ürünlerinde GS1 barkodu kullanıyor ise, daha önce kullanılmamış benzersiz bir GS1 barkodu temin etmeleri gerekmektedir. GS1 barkodunun, EAN8 veya EAN13 barkod tipinde olması gerekir.
Piyasaya Süren, ürünlerinde GS1 yerine DYS barkodu kullanacak ise ‘’Başvurular’’ ekranından ‘’DYS Barkod Ön Eki Başvurusu’’nda bulunmalıdır.

Etiket & Ambalaj Üreticisi veya Tedarikçi Seçim Süreci

Bu adımın ardından “Etiket/Ambalaj Üreticileri” ekranından DYS işaretli etiket/ambalaj üretimi gerçekleştirmek istediği yetkilendirilmiş etiket ve ambalaj üreticisini seçer.
DYS işaretli ürünlerini PS tedarikçisine ürettirecek ise “Piyasaya Süren Tedarikçileri” ekranından çalıştıkları PS tedarikçilerini kaydetmelidir. Piyasaya süren, tedarikçi seçmek ve sipariş oluşturmak için PS tedarikçisi de sisteme kaydolmalıdır.

Ambalaj Onay ve Yetkilendirme Süreci

Piyasaya Süren, ürünlerini “Ürünler” ekranından tek tek kaydeder. Kayıt sonrası da tescile konu ürünleri için ambalaj onay başvurusunda bulunur.
Etiket siparişinin verilebilmesi için ürünlerin ambalaj onay teknik inceleme aşamasını tamamlamış olmaları gerekmektedir.
Etiket/ambalaj üreticileri Darphane onayını alarak belirli bir yetkilendirme sürecinden geçtikten sonra Piyasaya Sürenler için etiket üretimini gerçekleştirir.

Etiket Siparişi ve Piyasaya Arz

Depozito Yönetim Sistemi işaretli etiketler üretildikten sonra Piyasaya Sürenler’e gönderilir.
Piyasaya Süren, Depozito Yönetim Sistemi işaretli etiketleri ürünlerinde kullanır ve satışa sunmadan önce TÜÇA’ya depozito bedelini öder.